In deze serie artikelen hebben wij het samen met de familie Heim over huidverzorging van toen en nu en de daarbij behorende fabels en feiten, (on)waarheden, (on)terechte hypes en nog veel meer. Veel kennis en leesplezier toegewenst!
Fabels en Feiten: Zijn fytohormonen wel of niet aan te bevelen? (november 2024; vervolg op vorige maand)
Fytohormonen zijn hormonaal werkende stoffen van plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld uit hop, maïs en rode klaver. Veel mensen gaan ervan uit dat plantaardige stoffen vriendelijk zijn voor de huid en geen bijwerkingen hebben. Maar ook hier geldt dat het lichaamsvreemde stoffen zijn, die de functies van het hormoonsysteem verstoren. Conclusie: het is belangrijk om producten met fytohormonen als werkstof te vermijden. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Oestrogeen (oktober 2024)
Vroeger werd in huidverzorgingsproducten veel gebruik gemaakt van oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen) of oestrogeenachtige grondstoffen door de positieve effecten op de huid. Wegens de aanzienlijke bijwerkingen werd dit gelukkig verboden. Oestrogene hormonen zijn lichaamseigen hormonen die normaal gesproken in balans zijn. Helaas wordt dit evenwicht in toenemende mate verstoord door de opname van oestrogenen van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan medicijnresten die in het milieu terechtkomen of stoffen uit de petrochemische industrie. Dit zijn xeno-oestrogenen: lichaamsvreemde stoffen die de functies van het hormoonsysteem verstoren. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Jodium, ook belangrijk voor de huid (september 2024; vervolg op vorige maand)
Jodium is een belangrijke bouwsteen voor schildklierhormonen, die invloed hebben op onze stofwisseling. Zowel een jodiumtekort als jodiumoverschot kan ernstige gevolgen hebben voor jouw gezondheid en dus ook jouw huid. Voor schoonheidsspecialisten is het daarom belangrijk om de signalen van de huid te herkennen. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Algen, zeewater en meer (augustus 2024)
De zee geeft ons plantaardige werkstoffen (algen), minerale werkstoffen (zout en slib) en dierlijke werkstoffen (eiwitten uit vissen en schaaldieren). Behandelingen met Dode Zeezout zijn bijvoorbeeld goed voor de onrustige huid. Helaas zitten er ook vaak schadelijke werkstoffen uit de zee in huidverzorgingsproducten, die worden aanbevolen als antirimpelmiddel: collageen uit viseiwit, kaviaarextract, zalmkuit en elastine uit tonijn en wijting. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Vitaminen in de schoonheidsverzorging (juli 2024)
Wist je dat er een groot verschil zit qua werking tussen vitaminen eten of op je huid aanbrengen? En dat "wondermiddel" retinol jouw huid dunner, vochtarmer en gevoeliger voor zonlicht maakt? Om dit te voorkomen, gebruiken wij bewust geen retinol in onze producten. In plaats daarvan gebruiken wij provitamine A (bètacaroteen), dat - alleen als het lichaam er behoefte aan heeft - in de huid wordt omgevormd tot vitamine A. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Plantaardige ingrediënten onder de loep (juni 2024)
Plantaardige ingrediënten hebben absoluut een positieve waarde voor cosmetische producten zolang wassen, vetten en oliën op een zinvolle manier de hydrolipidefilm aanvullen. Wanneer het om stoffen gaat die door de barrière van de hoornlaag heen kunnen dringen, moeten ze met de fysiologie van de huid overeenstemmen. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Cosmetische werkstoffen uit fruit (mei 2024)
Het woord fruitzuren klinkt heel natuurlijk en dus onschadelijk. Maar door het peelend / exfoliërend effect van de fruitzuren wordt jouw huid juist beschadigd. Hierna ziet jouw huid er weliswaar tijdelijk beter uit (door een lichte ontstekingsreactie), maar dit leidt in werkelijkheid tot veroudering! Wat is belangrijker: schoonheid op korte termijn of een gezonde huid voor lange tijd? Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Werking en bijwerkingen van producten tegen cellulite (april 2024)
Er zijn ontelbaar veel producten die beloven een effectieve remedie te bieden tegen de vervelende verschijnselen van cellulite. Wat is de waarheid achter de beloften van de industrie? En wat zijn eigenlijk de verschillen tussen cellulite, cellulitis en lipoedeem? Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Cosmetica uit een bijenkorf (maart 2024)
Al duizenden jaren worden producten die door honingbijen worden gemaakt, toegepast voor de gezondheid en verzorging van de huid. Ook tegenwoordig zijn ze niet weg te denken uit de schoonheidsverzorging. Het is wel belangrijk dat het gebruik van deze producten kritisch wordt onderzocht, omdat diverse giftige substanties invloed hebben op natuurlijke grondstoffen. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Melk als basis voor cosmetische producten (februari 2024)
Al heel lang is melk een basisstof voor de bereiding van cosmetica (denk aan koningin Cleopatra van het oude Egypte), want er zitten veel stoffen in die identiek zijn aan de huid. Naast koemelk spelen ook paarden- en geitenmelk een rol. Wist je dat kwark kan worden gebruikt als verkoelend en ontstekingsremmend gezichtsmasker? Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Regulatieve huidverzorging is preventieve gezondheidszorg (januari 2024)
De huid kan een spiegel zijn van verschillende inwendige ziekten. De schoonheidsspecialist kan tot op zekere hoogte bijdragen aan een vroegtijdige opsporing van de aandoeningen en zo een belangrijke rol spelen in de preventieve gezondheidszorg. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Nachtcrème als dagcrème (december 2023)
Bij lage temperaturen adviseren schoonheidsspecialisten hun klanten vaak om nachtcrème als dagcrème te gebruiken. Doe dit alsjeblieft niet, want dit is net zo ongeschikt als het drinken van alcohol om op te warmen bij ijzige kou. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: De huid vertoont de eerste signalen bij diabetes (november 2023)
Diabetes mellitus is de meest voorkomende chronische ziekte in Duitsland en Nederland. Omdat veel mensen de ziekte in eerste instantie niet opmerken, zijn bepaalde huidsymptomen van bijzonder belang. Denk bijvoorbeeld aan roodheid van de handpalmen en voetzolen, bindweefselvorming, vetophopingen, verkleuring en verdikking. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: De intacte huid (oktober 2023)
Zijn de vele huidaandoeningen echt alleen te wijten aan de toenemende milieuvervuiling? Of komt dit ook door slechte voeding, stress en het toenemende gebruik van allerlei sterk geconserveerde en geparfumeerde badproducten, douchegels en huidcrèmes? Meestal worden alleen de symptomen van huidstoornissen behandeld. De regulatieve behandelmethoden van Rosel Heim bevorderen daarentegen het zelfgenezingsproces van de huid. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Puur natuur of zuiver synthetisch (september 2023)
Het is bijna vermakelijk (of eigenlijk verdrietig) om te lezen hoe de cosmetica-industrie de klant probeert over te halen om een bepaald product te kopen. De cosmeticamarkt is overladen met producten die allemaal min of meer hetzelfde zijn en verpakkingen staan vol met kreten als PALMOLIEVRIJ, ZONDER MICROPLASTICS en ZONDER KLEURSTOFFEN. Het is belangrijker om te weten wat er wél in zit. Wist je dat dermatologisch getest helemaal niks zegt? Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Producten voor de rijpe huid (augustus 2023)
Doorgaans is het begrip ‘rijpe’ huid de chique omschrijving voor een huid die door interne en externe factoren in de loop der jaren is verouderd. Naarmate het verouderingsproces vordert, verandert ook de huid. De industrie biedt talrijke cosmetische producten aan voor de ‘rijpe’ huid. Hoe kan huidveroudering worden voorkomen en waar dienen de verzorgingsproducten aan te voldoen? Lees hier verder.
In deze aanvullende informatie lees je meer over de ingrediënten die in de producten van Rosel Heim zijn verwerkt om de hydrolipidefilm te ondersteunen, het afweermechanisme te versterken, de barrièrefunctie te verstevigen en ter bestrijding van rimpelvorming.
Fabels en Feiten: De celdeling is niet oneindig (juli 2023)
Een eenvoudig voorbeeld van natuurlijke regeneratie is de huid, want die is in staat zichzelf steeds weer te vernieuwen. Maar omdat de celdeling niet oneindig door kan gaan, zijn ouderdomsverschijnselen van de huid onvermijdelijk. Er bestaan veel destructieve methoden van regeneratie, die helaas erg populair zijn. Met bijvoorbeeld peeling wordt de bovenste – nog functionele – hoornlaag van de huid eenvoudig verwijderd in de veronderstelling dat zich een mooie, nieuwe huid ontwikkelt. Met deze manier van huidregeneratie kopen we inderdaad een kortstondige en optische ‘verjonging’ van de huid, maar we betalen met een voortijdige ‘veroudering’ van de huid. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Hoe zinvol zijn anti-aging producten? (juni 2023)
Alles op aarde voltrekt zich in cycli. Dit is goed te zien bij bloemen die ontluiken, bloeien en verwelken. Ook de huid heeft diverse cycli: zo vernieuwt de opperhuid zich elke 28 dagen. De celdelingen die hebben plaatsgevonden, kunnen niet meer ongedaan worden gemaakt. Hoe sterk de huid is verouderd, hangt af van het aantal celdelingen dat heeft plaatsgevonden. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Oorsprong en behandeling van rimpels (mei 2023)
De term rimpel is een verzamelnaam voor alle duidelijk zichtbare lijnen op het lichaam en in het gezicht. Bij een nadere beschouwing van deze lijnen zijn duidelijke verschillen te zien. In reclames voor cosmeticaprodcucten wordt hier geen aandacht aan besteed en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten rimpels. Hierdoor wordt de consument misleid. Lees hier verder.
Fabels en Feiten: Middelen tegen pigment- en ouderdomsvlekken (maart 2023)
Pigment- en ouderdomsvlekken worden vaak als storend ervaren: klanten vragen aan ons of wij er iets aan kunnen doen. Hoe ontstaan pigmentvlekken en wat betekenen deze verkleuringen? Wat kan er zoal tegen gedaan worden en wat zijn de consequenties van behandelingen? Lees hier verder.